Finále Slavata Tour 2017 – „Bojuj až dokonce“

Je 7: 40 a my dorazili na místo závodu, abychom postavili tratě, zázemí a také uklidili, aby se děti v 12 hodin mohli postavit na start finálového závodu Slavata Tour. Jak nejlépe popsat atmosféru a samotný závod je pro mne vždy náročné s ohledem na četnost akcí. Ale pro tuto reportáž si zvolím čin, který se v ten den udál a byl jasným příkladem toho, co chci, aby děti a lidé pochopili na Slavata tour.

travata64

Mikis Kotopulos, když se vzdává své výhry pro Martina.

Při vyhlašovaní starší kategorie se jeden z vítězů, Miki Kotopulos, rozhodl věnovat svůj pohár a dary jednomu ze závodníků, který na trati bojoval na posledním místě na menším kole oproti ostatním. Miki tím chtěl podpořit jeho boj a to, že ten poslední závodník je stejně důležitý jako ten první. Někdo objíždí závody jen proto, aby si doma dělal velkou sbírku pohárů a medailí, ale někdo jen pro obyčejnou myšlenku sportu. Jen to, že ho to prostě baví, a není důležité vyhrávat. Pro Martina to bylo překvapení, a i proto jsme se rozhodli ho ocenit horským kolem, aby už příště mohl závodit rovnocenně. Toto je Slavata tour, kde závodí děti z DD společně s dětmi z veřejnosti a dochází k vzájemné úctě a podpoře. Miki udělal finále Slavata tour tím, čím má být, a za to mu patří velký dík nás všech.

travata41

Josef, který dokázal vybojovat první místo a také své první kolo.

Nedošlo pouze na toto a díky Petrovi Vabrouškovi, který věnoval svůj dres do aukce, kterou sám spustil, se vybralo krásných 33 000,-, díky kterým můžeme podpořit další a další děti, které hledáme. Dorazil i Josef, který má velkou touhu závodit a chuť do sportu i přesto, že jeho osud není jednoduchý a stará se o něj jen jeho babička. I jemu jsme za jeho vítezství věnovali kolo a ještě ho oblékneme v Decathlonu. Těchto příběhů nacházíme více a více, a proto je pro nás důležité být mezi lidmi a dětmi. Nechci čekat doma u počítače, kdo mi bude psát, že něco potřebuje, ale chceme najít ty, kteří si o pomoc neříkají, ale bojují tam venku, mimo náš obývák nebo kancelář. Takové by společnost měla podporovat a pomáhat v jejich cestě.

21557462_10209952380781886_158733114505260461_n

Předání kol od Renaty.

Renata Čermáková ještě před samotnou akcí věnovala dvě kola do DD Plzeň a jsem opravdu štastný, že se lidé kolem mne jako je ona přidávají a pomáhají. Cením si toho, že se na závod dorazila podívat a byla blízko i dětem samotným, mohla vnímat atmosféru a viděla i konkrétní děti, kterým kolo věnuje. Pomoc tak není anonymní, ale konkrétní a spojuje samotné děti i dárce.

Finále Slavata tour se neslo v krásném duchu a pro mne to bylo to nejkrásnější, jak jsem mohl částečně uzavřít sezónu, která pro nás ještě zdaleka nekončí. Mohli jsme po celý den sledovat bojovnost všech dětí a vnímat jejich radost i zklamání, ale takový je sport – je spravedlivý. Krásné poháry, které zdobily stupně vítězů ještě před samotným závodem, v dětech umocňovalo jejich napětí a soustředění. Touha ho uchopit a stát na stupních vítězů je silná, ale právě díky atmosféře, kterou umocnily samotné činy dětí a lidí, kteří od rána se mnou stavěli závody šel úspěch stranou a radovali se všichni.

21557638_10212293561768001_5087271389933490862_n

Helena Kotopulu, patří mezi ty nejlepší triatlonistky u nás a je to dvojnásobná mistryně republiky z letošního roku. I přesto na sebe oblékla reklamní oblek Klokana Ríši a po celou dobu bavila děti. Ještě před tím se svou partou kamarádů ze Zlína připravila 140 balíčků pro děti a perníkové mediale. To, že člověk něco dokáže v očích ostatních neznamená, že je lepším. Nemohl jsem si přát lepší finále než toto. Byl jsem se svou rodinou a přáteli, kteří mi pomáhají naprosto nezištně a to je pro mne to nejhezčí. Nebudu zastírat, že zkušenost, která mne provázela poslední tři roky, mne hodně sundala a já už nevěřil, že mohou být lidi, kteří mi pomůžou protože to tak cítí, aniž by cokoliv od toho chtěli, nebo mne dokonce přesvědčovali o tom, že to bez nich nezvládnu. Člověka vždy spíše trápí, že přišel o přítele. Peníze ať vezme čert.

travata44

Tomáš Slavata a Helča Kotopulu.

Moc Vám všem díky za sebe, za svou rodinu a děti kolem nás. Také moc děkuji Městské části Praha 17, Manufaktura, Author, Nadační Fond Albert atd. Hromová parta tu bude vždy pro Vás všechny.

Fotogalerie zde: http://tanithsebek.rajce.idnes.cz/Slavata_Triation_Tour/

AKTUALITY

11.2.
2023
Přípravy na 14 ročník Slavata Triatlon Tour 2023 jsou v plném proudu!. Zazávodit si mohou i děti, které vlastní kolo nemají - postaráme se o ně a kola s helmou zapůjčíme. Během závodů se také…
1.5.
2022
Již toto úterý se rozjede 13 ročník Slavata triatlon tour a už se na Vás moc těšíme. Hromová parta 
9.6.
2021
Triatlonové závody pro děti v Otrokovicích a Lomnici nad Popelkou se budou realizovat a už se teď na Vás moc těšíme. 
7.5.
2020
Vzhledem k situaci, která nastala, a hlavně kvůli tomu, že jsme veškeré naše finance vložili do konkrétní a rychlé pomoci mezi děti a dětské domovy, jsem se rozhodl, že letošní krajská kola…
14.3.
2020
Stále vše připravujeme tak, abychom dokázali ihned zareagovat na…